Search

Spiselige julegaver

På jakt etter julegaver som ikke havner i skapet eller blir liggende i en skuff? Spiselige julegaver er et enkelt og miljøvennlig julegavetips til de som har alt. Her har vi samlet våre egne favoritter, som enkelt kan fylles i et glass. Disse smakfulle oppskriftene lager vi selv i førjulstiden, både til eget bruk og til julegaver. Husk å lag dobbel porsjon, så du ikke spiser opp alt selv!
Hjemmelagd sjokolade: Det er enklere enn du tror å lage din egen sjokolade. Lager du sjokolade fra bunnen av kan du selv velge mengden sukker og fyll, noe som vil bidra til en sunnere sjokolade. I tillegg vil du få i deg en rekke næringsstoffer ved å bruke økologisk, rå kakao, som blant annet antioksidanter og jern. Husk å lag litt ekstra så du ikke spiser opp julegaven før julaften!


Selve basen er den samme når du lager hjemmelagd sjokolade, men mengder sukker, type søtningsmiddel og fyll varierer du utifra eget ønske. Vi følger som regel oppskriftene fra økosjokolade.no. Deres grunnoppskrift består av 50g økologisk kakaomasse og 25 g økologisk kakaosmør og 10g søtning. Selv foretrekker vi søtning i form av yaconsirup, fibersirup eller kokosblomstsukker. Her må du prøve deg fram til hvor mye kakaosmak du foretrekker og hvor mørk sjokoladen skal være.


Fremgangsmåte:

Smelt kakaomasse og kakaosmør i vannbad. Du kan med fordel hakke kakaomassen og kakaosmøret på forhånd så massen smelter raskere.

Når massen er smeltet rører du inn søtning.

Tilsetter deretter ønsket fyll*

Hell den flytende sjokoladen i egne sjokoladeformer, i en isbitform i stål eller direkte på et bakepapir. Sett sjokoladen kaldt. Når sjokoladen er stivnet er den klar til å nytes.


*Våre favoritter til fyll er gojibær, hasselnøtter og mandler (rist den gjerne litt i stekepannen på forhånd for å få fram en god nøttesmak) eller pistasjenøtter. Det er også godt med et dryss himalayasalt. I julen bruker vi gjerne fersk ingefær eller økologisk appelsinskall i og på sjokoladen.
Salte mandler: Dette er en enkelt og fin julegave som stort sette alle liker. Saltede mandler kan være en god balanse til all den søte julematen. Fyll gjenbrukbare syltetøyglass, Norgesglass eller glasskrukker med saltede mandler. Pynt med en egen etikett, en hyssing eller et stykke tøystoff. Glasskrukken i seg selv er så fin at du ikke trenger gavepapir.


Fremgangsmåte:

Sett stekeovnen på 100 grader. Fyll en bolle med 1 dl kaldt vann og rør inn 1ss salt. Vi foretrekker Himalayasalt. Bland 1kg mandlergodt inn i det saltede vannet og sørg for at alle mandlene blir godt dekket. Finn fram et bakepapir og dekk en langpanne. Ta mandlene ut av bollen og legg dem på bakepapiret i langpannen og rist dem i stekeovnen på 100 grader i ca 2timer. Vend dem hvert 30 minutt slik at alt vannet tørkes. Når vannet er tørket og mandlene tørre tas de ut av ovnen og legges til avkjøling, gjerne på en rist. Deretter kan du legge mandlene på fine glass.

pepperkakekuler: Denne oppskriften har vi fått av Helene Ragnhild. Disse pepperkakekulene er ubeskrivelig gode, så det kan godt hende du må lage flere runder av dem i førjulstiden, da de spises raskt opp av alle i familien.


Helene Ragnhild har mange gode, sunne oppskrifter som ivaretar og styrker tarmens helse, gir deg glødende hud, samt mer energi og overskudd i hverdagen. Sjekk ut nettsiden hennes her for flere sunne oppskrifter, eller følg henne på Instagram for inspirasjon, gode tips og råd.


Oppskrift:

Du trenger 2 dl cashewnøtter

1,5 dl dadler

1 ss kokosblomstsukker

1 ss yaconsirup, kokossirup eller fibersirup gold

1/2 ts kanel

1/2 ts ingefær

1/2 ts malt nellik

en klype salt


Fremgangsmåte:

Kjør nøttene i en foodprossesor. Når nøttene er kvernet til fint mel tilsetter du alle ingrediensene utenom sirupen. Husk å fjern steinene i dadlene. Bland ingrediensene godt sammen og tilsett deretter sirupen. Når deigen er som en ball settes den i kjøleskapet et par timer. Etter deigen har stått kaldt triller du kuler i ønsket størrelse.


Fyll dem i fine glasskrukker og gi bort som en spiselig julegave eller vertinnegave i førjulstiden. Du kan jo også legge dem direkte i en skål og nyte med en gang! Disse er farlig gode, nam!

Rista nøtter med sjokoladetrekk: Denne oppskriften har vi hentet fra Mia Frogners matblogg Green Bonanza. Bloggen finner du her og den er stappfull av inspirerende oppskrifter. Du burde også legge til Green Bonanza på Instagram for her finner du en god dose med inspirasjon, både når det gjelder mat, vegansk mat, økologi, miljø og hverdagslige refleksjoner.


Oppskrift:

Ca 2 dl usaltede nøtter Ca 100 gram mørk sjokolade 1 ts kokosolje (kan sløyfes)har Havsalt


Fremgangsmåte:

Grovhakk nøttene, og legg dem på et bakebrett.

Rist dem i ovnen på 200 grader til de er gyldne, ca ti minutter. La de avkjøle seg.

Smelt sjokoladen med kokosolje over vannbad

Ha deretter nøttene over i bollen (mens den fortsatt står over vannbadet), bland godt, og bruk to skjeer til å lage pletter av blandingen på et bakepapir på en fjøl eller et brett.

La de avkjøle seg noe før du strør over litt havsalt, og setter de kaldt.

Oppbevares kjølig – holder seg lenge i tett boks i kjøleskap.

Syltetøy: Kanskje du var en av de heldige som rakk å sanke bær og frukt i sommer? Sjekk om du har bær eller frukt liggende i frysen og lag hjemmelagd syltetøy i julegave. Kanskje du allerede har ferdig syltetøy på glass? Pynt syltetøyglasset med gjenbrukbare stoffbit med hyssing, mal på det eller skriv noen velvalgte ord på glasset. Her kan du sette sitt eget personlige preg på glasset. Vi har ingen fast oppskrift, men ved et raskt søk på nett finner du mange gode oppskrifter på hjemmelagd syltetøy med den type bær, søtning og fortykningsmiddel du ønsker.

Vi håper oppskriftene kan inspirere deg til spiselige julegaver, eller egen førjulskos.

Har du andre oppskrifter som egner seg til julegaver?

Del de gjerne med oss!//BeeOrganic-jentene

0 comments

Recent Posts

See All