top of page
Search

Eteriske oljer - lær mer om eteriske oljer og hvordan du kan bruke eteriske oljer

Eteriske oljer er kjent for mange, mens andre opplever det som et ukjent terreng. Hvordan man bruker eteriske oljer og hva eteriske oljer faktisk er, prøver vi å svare deg på i denne bloggposten. Selv bruker vi hyppig eteriske oljer i aromadiffusere, men eteriske oljer kan også tilsettes i hjemmelaget kosmetikk som tannkrem, deodorant, massasjeolje, rengjøringsmidler med mer.


Hva er eteriske oljer? Eteriske oljer sies å være "naturens parfyme" da de utvinnes fra blader, blomster, bark, røtter og urter vi finner i naturen. Selve oljen fremstilles ved kaldpressing eller destillasjon ved bruk av vanndamp. Den eteriske oljen er derfor en olje i svært konsentrert form med en gitt aroma eller "duftessens" fra planteriket. Aromaterapeuter har i en årrekke brukt eteriske oljer i sine behandlinger, da de mener oljene påvirker både sinn og kropp når de tilføres via luftveiene eller i kontakt med hud, for eksempel ved å bruke eteriske oljer i en massasjeolje. I følge Rolv.no antar man at "de eteriske oljene påvirker sentralnervesystemet når de inhaleres og at de trenger gjennom kapillærer og cellevev når de påføres huden." (hentet fra Rolv.no). Vi kan derfor si at de eteriske oljene påvirker oss helhetlig.



Hvordan bruke eteriske oljer? Eteriske oljer er kanskje mest kjent som en dufttilsetter i ulike produkter som duftlys, hudpleie, hårpleie eller rengjøringsmidler og klesvask, men visste du at eteriske oljer i århundre har blitt brukt i terapeutiske sammenhenger? Aromaterapeuter har eksempelvis brukt eteriske oljer som et direkte virkemiddel i sine behandlinger. Det hevdes at eteriske oljer påvirker sinnet vårt og kroppen vår. Eksempelvis er lavendelolje mye brukt for å dempe stress, uro og angst, men også som støtte til avspenning og forbedring av søvn. Peppermynte og lime (en sammensetning vi bruker mye) kan virke oppkvikkende og oppløftende på både psyke og konsentrasjon. I følge Rolv.no antar man at de eteriske oljene påvirker sentralnervesystemet vårt når de inhaleres, for eksempel gjennom å bruke en diffuser. Tilsetter du eteriske oljer i kremer eller baseoljer som smøres på huden, vil virkestoffene i de eteriske oljene trenge inn gjennom celleevevet. Eteriske oljer påvirker oss derfor helhetlig.



Hvor mange dråper eterisk olje skal jeg bruke? Det vil avhenge av hva du skal bruke den eteriske oljen til. Nedenfor har vi lagt en mini-oversikt som kan hjelpe deg i gang. En annen ting å tenke på er at vi har individuelle preferanser på lukt og ulike opplevelser av lukt. Husk at barn skal ha en mye lavere dose enn voksne ved bruk av eteriske oljer. Beeorganic fører eteriske oljer fra blant annet Plant Therapy, som har merket sine oljer med "Kid Safe".


Tips til antall mengde eteriske olje : Til badevann : Bland 5-8 dråper i en teskje bærerolje som tilsettes badevannet. Massasjeolje: Ha 2-3 dråper eterisk olje i 3 ss bærerolje (eks. mandel eller jojoba) Oljebrenner: Ha 2-4 dråper eterisk olje samt noen spiseskjeer vann i en oljebrenner.

Aromadiffuser: Ha 2-4 dråper eterisk olje eller eterisk oljeblanding per 100 ml vann ( ønsker du sterke duft i rommet tilsettes flere dråper i diffuseren).


Nedenfor har vi samlet informasjon om ulike eteriske oljer, som kan være fine å starte med. Ved å klikke på den gule linken kan du gå direkte til den eteriske oljen i nettbutikken Beeorganic.


Lavendelolje: Lavendel er en kjent og kjær blomsterduft for mange. Lavendel har du kanskje i hagen din? Lavendel er en fin olje p begynne med da den har egenskaper og duft de fleste av oss liker. Lavendel har en beroligende og avslappende effekt på kropp og sin. Eterisk olje av lavendel brukes gjerne ved uro, angst, stress og søvnløshet. Eterisk olje fra lavendel er spesielt fin til barn, da den er mild og beroligende. Mange bruker lavendel i diffuser på soverommet før leggetid eller under avspenningsyoga og avslapning. Klikk her for å se Fushi lavendelolje.


Peppermynteolje: Sliter du med fordøyelsen eller kanskje du blir reisesyk i bil eller båt? Peppermynteolje kan hjelpe deg med slike plager, da oljen har en oppløftende og stimulerende effekt, spesielt knyttet til fordøyelse og mage. Treg fordøyelse, oppblåsthet, diaré og sure oppstøt er noen av områdene peppermynteoljen kan ha god effekt på. I tillegg har den en oppkvikkende effekt og derfor super å ha i en diffuser på kontoret. Peppermynte er hyppig brukt i produkter som tannkrem og deodorant. Kjenner du deg forkjølet eller har slim i luftveiene? Da kan også peppermynteoljen ha god effekt. Vi tilsetter gjerne eteriske olje av lime/appelsin sammen med peppermynte, og opplever dette har en positiv effekt på både konsentrasjon og humør. Klikk her for å se Fushi peppermynteolje.


Ylang-Ylang: Eterisk olje av Ylang Ylang har søt og behagelig duft av blomster. Ylang Ylang har også beroligende egenskaper. En eksotisk, blomsteraktig og søt duft som er fin å bruke i diffuser i stuen, i badevannet eller i massasjeoljer. Klikk her for å se Fushi Ylang-Ylang.


Eukalyptus: Den litt skarpe, oppfriskende aromaen fra eukalyptusoljen er velkjent for mange, selv de som ikke har kjennskap til eteriske oljer. Eukalyptusolje er nemlig veldig mye brukt. Det finnes mange ulike eukalyptusplanter, hver med sine unike egenskaper og aromatiske profil. Eukalyptus Globulus ( Fushi bruker denne) er kjent for sine stimulerende og rensende egenskaper, og er mye brukt i ansiktskremer og ansiktsoljer. Eukalyptusolje er også mye brukt for å lette øvre luftveier ved forkjølelse, tett nese etc. Den kan da brukes med damp fra diffuser eller blandes ut i en olje og masseres på brystet. Eukalyptusolje er også fin å bruke som en massasjeolje på såre muskler. Klikk her for å se Fushi Eukalyptusolje.


Tea Tree: En antiseptisk, antibakteriell og soppdrepende olje, som har vist seg å være svært effektiv i behandling av ulike infeksjoner. Tetre er en kraftig antiseptisk urt som er brukt i tusenvis av år. Oljen har tradisjonelt sett blitt brukt til behandling av sår og hudproblemer. Under andre verdenskrig ble oljen blant annet brukt til sårbehandling. Også i dag brukes Tetre til behandling av sårskader og en rekke sykdommer som luftveisinfeksjoner, blærekatarr, herpes, soppinfeksjoner, forkjølelse og influensa. Enkelte har også hatt god effekt av Tetre i behandling av akne. Tetreolje brukes til å behandle tre hovedkategorier av plager: virusinfeksjoner, soppinfeksjoner og bakterielle infeksjoner. Den er en av de beste virusbekjempende oljene blant de eteriske oljene, og har i tillegg en kraftig stimulerende virkning på immunsystemet. Klikk her for å se Fushi Tea Tree olje.


Appelsinolje: Appelsinoljen er en av de mest bruke eteriske oljene og er kjent for sine positive egenskaper rettet mot fordøyelsessystemet og hudproblematikk. Appelsinolje virker hovedsakelig på lever og fordøyelse dersom kroppens system er stagnert. Appelsinoljen kan blant annet hjelpe kroppen med å kvitte seg med overflødig væske og sies å ha positiv effekt på cellulitter. Appelsinolje brukt i hudprodukter virker antiseptisk og hemmer veksten av både bakterier og sopp. Oljen øker også blodsirkulasjonen, noe som gir den en oppkvikkende egenskap, men også på psyken. Mange opplever nemlig appelsinolje virker oppløftende på humør og psyke. Klikk her for å se Fushi appelsinolje.


Bergamott: Eterisk olje av bergamott har en oppfriskende effekt. Bergamott betegnes som en stimulerende, oppkvikkende og avkjølende olje med antiseptiske egenskaper når den brukes på huden. Bergamott er også velkjent for sine beroligende egenskaper, og kan være god mot stress, uro og spenningshodepine. Andre områder hvor bergamottoljen brukes, er ved fordøyelsesplager og mye luft. Det sies også at den kan lindre plager ved matforgiftning og andre mageinfeksjoner. Oljen er god i behandling av hudinfeksjoner og kviser/akne, da gjerne tilsatt i små mengder i en hudvennlig olje. Husk at du aldri skal tilsette ren eteriske olje dirkete på huden. Den skal tynnes ut med en baseolje. Se Fushi Bergamottolje her.


Rosmarin: Sliter du med konsentrasjon på jobb eller skole? Hvis svaret er ja bør du lese mer om rosmarin. Rosmarin har nemlig vist seg å virke stimulerende på kroppens blodsirkulasjon, men også på hjernen og nervesystemet. Rosmarin kan derfor bidra til å bedre hukommelse, konsentrasjon og mental tilstedeværelse. Rosmarin er en allsidig og stimulerende olje. Den virker også oppfriskende og kan derfor også brukes til behandling av hodepine og migrene. Rosmarin passer godt sammen med andre eteriske oljer som lavendel, sitrongress, appelsin, peppermynte og furu, for å nevne noen. Med sin antiseptiske og styrkende virkning kan rosmarin brukes for å behandle forkjølelse, influensa og hoste. Se Fushi Rosmarinolje her.


Røkelse: Eterisk olje av røkelse booster kroppen, roer sinnet og pleier huden. Røkelsesolje har en lang og såkalt "åndelig" historie. Den har blitt brukt i flere tusen år på tvers av kulturer, og har lenge vært kjent for dens evne til å roe nerver og sinn. Den blir også brukt for sine helende egenskaper på hud, ledd og sentralnervesystemet. Røkelsesolje har antibakterielle, anitseptiske og såkalte "bedøvende egenskaper", da den kan brukes som smertestillende og sopphemmende. Røkelsesolje blir mye brukt som dufttilsetter og det er ikke uten grunn. Oljen har en dyp, deilig duft og fremmer ro og avslapning. I vesten er røkelsesoljen mest kjent som en av de tre gavene som ble gitt Jesus av de tre vise menn. Klikk her for å se mer av Fushi røkelsesolje.


Sedertre: Sedertreolje har en antiseptisk effekt på huden. Det er også nyttig dersom du har plager som katarr eller fet hud. Sedertre er også kjent for å virke beroligende og avslappende og kan derfor brukes for å skape lindring og balanse. Husk at du alltid skal tynne ut eteriske oljer i en hudvennlig olje før dem smøres på huden. Klikk her for å komme til Fushi eteriske Sedertreolje.



Forhåndsregler ved bruk av eteriske oljer: Eteriske oljer er et rent naturprodukt, men man skal behandle oljene med varsomhet da de kommer i en svært konsentrert form. Fushi Wellbeing og Plant Therapy er våre leverandører av eteriske oljer og vi følger derfor deres anbefalinger:


Hold produktet vekk fra øynene - Hold produktet utenfor barns rekkevidde - Ikke bruk eteriske oljer internt, dirkete på huden eller i åpne sår- Fortynn alltid eteriske oljer med et egnet basisprodukt/bæreolje før det brukes på huden - Et du gravid bør lege kontaktes før du bruker eteriske oljer.


Vi har fått inn de eteriske oljene fra Plant Therapy. Her er enkelte av oljene merket "Kid Safe", slik at du med trygghet kan bruke de eteriske oljeblandingene sammen med barna dine.



Vi håper dette gav deg en liten "lyn-innføring" av de eteriske oljene, hvordan de kan brukes og hva eteriske oljer faktisk er. Når du finner eteriske oljer som passer din nese og dine behov, er det utrolig deilig å tilsette de eteriske oljene i en diffuser eller i bæreoljer. I nettbutikken vår finner du både diffusere og eteriske oljer. Trykk HER for diffusere og HER for å se utvalget av de eteriske oljene vi fører.


Har du flere spørsmål er du velkommen til å ta kontakt med oss!

Hilsen gjengen i Beeorganic



0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page