Search

DIY: Lag ditt eget bivokspapir!

Voksark er en super erstatter for plastfolie og matpapir, og passer perfekt til deg som vil ha en zero waste livsstil eller ønsker redusere plast. Vi håper vi kan inspirere deg til å lage dine helt egne bivokspapir, eller freshe opp de gamle med ny bivoksblanding. Etter mange nesten perfekte, men ikke helt perfekte forsøk, har vi endelig kommet frem til en oppskrift vi synes fungerer godt.

BEEORGANICS OPPSKRIFT PÅ BIVOKSPAPIR:


40 gram bivoks

30 gram treharpiks

7 gram jojobaolje (du kan også bruke mandelolje, castorolje eller kokosolje)  

Tynt bomullstoff, gjerne økologisk

En pensel/malerkost


Denne mengden holder til MINST 1 ark på 30/38 cm og 4 ark på 20/20 cm. Dersom du ønsker å benytte deg av BeeOrganics ferdig bivoksblanding kan du også kjøpe denne i nettbutikken.

FREMGANGSMÅTE:


1. Smelt først bivoks på medium varme i en gryte. Vær oppmerksom på at treharpiks er lett antennelig ved høye temperaturer. Vi setter platen på 7, men følg godt med så voksen ikke blir for varm. Voksen skal ikke begynne å ryke.  Når bivoksen har smeltet helt ut, har du i treharpiksen, rører et par runder og skrur ned temperaturen til 1 eller maks 2 på komfyren. Når treharpiksen har smeltet ut i bivoksblandingen har du tilslutt i jojobaoljen og rører godt i gryten.

2. Mens blandingen smelter, varmer du opp ovnen til maks 150 grader, og gjør klar et bakebrett med bakepapir, som du også varmer opp i stekeovnen i forkant. Et varmt bakebrett gjør at voksblandingen blir enda lettere å pensle utover bomullstoffene.

3. Når voksblandingen er klar tar du ut bakebrettet med bakepapiret av ovnen. Dekk det med bomullsstoffet og begynn å pensle på den ene siden. Ettersom voksen vil trekke gjennom stoffet trenger du kun pensle på den ene siden. Sørg for å få bivoksblandingen godt ut i kantene. Et lite tips er å holde bivoksblandingen varm under arbeidet, så la gjerne blandingen stå i gryten med vannbad mens du pensler på bomullstoffet.

4. Når bomullsstoffet er dekket med bivoksblandingen, settes den i ovnen i opptil 30 sekunder til et par minutter (avhengig av varmen på ovnen). Dette gjøres fordi voksen skal få smelte skikkelig og bli så jevn som mulig. Husk at voksen kun skal smelte, ikke koke eller boble, da er det for varmt.

5. Når bivoksblandingen er smeltet, tar du ut brettet og fjerner det varme bivoksarket forsiktig fra bakepapiret. Vift med det i luften noen sekunder så det tørker lett før du henger det over et tørkestativ eller lignende. Ser det ut til at du ikke har fått dekket hele arket eller at påføringen er ujevn, påfører du mer voksblanding og putter det inn i ovnen igjen.

6. Gjenta prosessen til du har brukt opp bivoksblandingen og bomullsstoffet. Legg gjerne neste bomullsark på restene av den varme voksen så du får benyttet deg av overskuddsvoks fra forrige runde.

7. Når bivoksarkene dine er ferdig tørket kan du med fordel klippe kantene for å få en fin, jevn linje.Resultatet er personlige, funksjonelle og flotte bivoksark med veldig god evne til å klebre. De er også myke og føyelige. Arkene kan oppleves litt klissete den første tiden, men dette vil avta ved bruk. Ønsker du voksark med mindre klebeevne reduserer du bare mengden treharpiks. Selv om vi er skikkelig stolte av resultatene våre må vi tilføye, med liten skrift, at målene vi har brukt er basert på BeeOrganics noe begrensede erfaring med å lage bivoksark. Når det er sagt er vi ordentlig fornøyde med kombinasjonen vår når det gjelder føyelighet og god klebeevne! Eksperimenter deg gjerne frem til din egen perfekte blanding.


Og et nyttig tips til slutt: Bruker du ny bomull anbefaler vi deg å vaske og stryke stoffet før det brukes. Bruker du gjenbrukt bomullsstoff er det lurt å stryke det først.Dersom du ønsker en raskere løsing har vi laget en ferdig bivoksblanding som du finner her. Denne smelter du enkelt i en gryte og pensler over. Det er samme prosess som nevnt ovenfor, men du slipper blande ingrediensene selv. Bladingen passer også til deg som vil freshe opp godt brukte bivoksark, som begynner å miste evnen til å klebre.Det å lage egne bivokspapir er en hyggelig aktivitet, men også perfekte hjemmelagde og DIY bursdags- og julegaver. Har du du likevel ikke tid, lyst eller motivasjon til å lage egne bivoksvokspapir er nettbutikken full av ferdigproduserte bivoksark og veganske voksark.


Lyst å lære mer om bivoksark? Sjekk ut dette blogginnlegget.


LYKKE TIL!

 

0 comments