Search

DIY: Smarte tips til bruk av natron

Du er kanskje mest kjent med natron når det kommer til baking, men visste du at natron også kan brukes til diverse rengjøring i hjemmet? Jentene i BeeOrganic bruker alle natron, og har samlet de beste tipsene til hvordan du enkelt kan bruke natron til rengjøring. Dropp sterke rengjøringsmidler og plastemballasje en gang for alle!Som nevnt er natron mest kjent som et hevemiddel til baking. I nettbutikken kaller vi dette natron av matgradkvalitet, den finner du her. I dette blogginnlegget snakker vi om natron av teknisk grad, altså natron som ikke er beregnet til matlaging, men til bruk i hus og hjem. Du finner dem her.1. Rengjør tette sluk og skrubb overflater i dusj, badekar og servanter.

Har du tette sluk? Ta 1-2 ss natron i sluket og hell over varmt vann. Det vil bidra til å løse oss smuss og skitt som har satt seg i sluket.


Du kan også drysse natron over en våt vaskeklut, eller en skrubb, og gni over badekaret, dusjvegger og servanter.
2. Rengjør svidde gryter med natron:

Har du brent mat i grytene dine? Ha 1 ss natron i bunnen av gryten og tilsett vann så hele bunnen av gryten er dekket med 2-3 cm vann. Vannet med natron skal småkoke, men pass på at det ikke koker tørt. Du vil raskt se at den svidde maten i bunnen av gryten etterhvert vil begynne å løse seg opp. Skyll godt ut av gryten og vask den ren med oppvasksåpe.


Du kan også la grytene stå over natten med vann og 1-2ss natron. Skrubb godt i grytene , og skyll av med vann før de skal brukes.3. Fjern flekker etter kaffe og te i termokoppen ved bruk av natron:

Enkelte opplever at termokoppen kan få flekker etter kaffe og te. Vi anbefaler at termokoppene ikke blir stående for lenge med kaffe og te på kjøkkenbenken etter bruk. Da er sjansen større for at flekker og smak kan sette seg i termokoppen.


For å rengjøre termokoppen for flekker og lukt kan du tilsette 1-2 ts natron i bunnen av termokoppen, og tilsette varmt vann. La termokoppen stå med natronblandingen over natten, så blandingen får virke godt. Du kan med fordel tilsette eddik, som er spesielt godt når det kommer til å fjerne lukt.


Bruk en oppvaskbørste eller en flaskebørste til å skrubbe godt ut av termokoppen. Skyll godt ut og vask den med mild oppvasksåpe før bruk.4. Bruk natron til rengjøring:

Du kan gjerne tilsette litt natron i rengjøringsmidlene dine, på den måten vil du kunne forsterke effekten av vaskemiddelet, spesielt hvis det er snakk om behandling av flekker og skitt. Du kan også tilføre natron direkte på vaskekluter, skrubber og svamper (vi anbefaler å bruke de uten mikroplast), og skrubbe direkte på overflater.


Rens komfyren, skitne servanter på kjøkkenet, brune områder rundt sluken. Hell natronpulver over en klut eller skrubb og rens skitt i fuger, på dusjvegger, badekar og servanter.5. Rengjør grillen med natron:

Natron kan brukes til å gjøre grillen. Gjør grillen klar for ny grillsesong uten bruk av skadelig kjemi. Bruk gjerne en gryteskrubb med kobber, eller en kobberklut. Disse er begge gode og effektive på røffe overflater, og med natron fjerner du de tøffeste flekkene og skitt. Skrubbene finner du her.


På samme måte som med rengjøring av flater innendørs, kan du helle natron direkte på en skurebørste eller en klut. Du kan også lage en tykkere blanding/paste med 50 % natron og 50% vann, som du gnir grillen med under rengjøringen. Husk å skyll godt av grillristen før bruk.6. Rens toalettet med natron:

Opplever du at toalettet ofte blir gult, eller at det legger seg belegg av kalk og skitt i do? Hell en halv kopp natron i toalettet, la det virke noen minutter før du skyller ned. Natron bidrar til å fjerne kalt og skitt, og skal belasere Ph-verdien i vannet. Dette kan du med fordel gjøre en gang i uken.


7. Rens av sminkebørster og hårbørster med natron:

Innimellom bruker sminkekoster og hårbørster å renses. Finn fram en bøtte eller en stor bolle, og tilsett 4 ss natron i 1 liter vann. La børstene ligger i bløt over natten. Skyll godt av børstene, og vipps har du gullende rene børster til ansikt og hår, uten bruk av skadelig kjemi.8. Bruk natron til å fjerne flekker på klær:

Har du små barn i hus eller vært uheldig med kaffekoppen? Det er ingen sjeldenhet at det forekommer flekker på klær. Et lite tips er å legge klærne i en balje med vann, og tilsette 2-3dl natron. La klærne ligge i opptil 2 timer, og vask dem deretter som normalt.Håper du fant noen gode tips til bruk av natron! Har du andre tips til bruk av natron blir vi glade for en kommentar, så vi kan dele tipsene med hverandre :)


Hilsen BeeOrganic-jentene


0 comments