top of page
Search

Tips til miljøvennlige julegaver

Hvordan gjøre julehandelen både miljøvennlige, bærekraftig og og plastfri? Julegaver kan ofte generere både avfall, skape et overforbruk og ende opp i nok et kjøkkenskap uten å bli brukt. For hva gir man til de som har alt uten å bidra til at enda et skap fylles opp? Nederst på siden finner du konkrete tips, men først vil vi vise deg alternative julegaver.


Lag lister og skaff ønskelister: Skaff deg ønskelister. Når man følger en ønskeliste er det mye enklere å kjøpe noe som treffer og som faktisk vil bli brukt. Vi syntes også ønskelister gjenskaper noe av gleder ved å gi, spenningen og forventningene.



Før julegavehandelen starter lager vi alltid en liste med navn på de personene vi skal gi julegave til. Hvis ikke du har fått ønskeliste, kan det være lurt å notere ned hva du ser for deg å kjøpe til de ulike personene. På den måten er det lettere å holde seg til planen når du er ute å handler julegaver i butikken eller på nett. Det er lett å la seg friste av både tilbud og alt det fine som finnes der ute, og derfor lett å kjøpe mer enn nødvendig. Hold deg til plan A så du ikke kommer ut av butikken med masse ting som du egentlig ikke hadde trengt å kjøpe.



Hjemmelagde julegaver: Før du kjøper nytt kan du tenke gjennom om det er noe du kan lage selv? Selv er hjemmelagde julegaver er noe av det fineste vi kan få. Personen bak har gjerne brukt mye tid på å lage gaven og gjort et fint stykke forarbeid. Det betyr mye i vår tid. Vi tørr påstå at hjemmelagde julegaver også blir mer personlig. Så, finn fram symaskinen, nål og tråd, malepensel, hammer, tegnesaker, strikkepinnene og heklenåla.



Spiselige julegaver: Selv er vi ikke verdensmestere på å sy eller strikke, men vi lager gjerne spiselige julegaver. Det kan være alt fra julekaker, marsipan, daddelkuler, saltede mandeler, knekkebrød, syltetøy eller cookies. Vi sparer på brukte syltetøyglass eller glass etter kokosoljen, og fyller opp gjenbrukte glassene. Hvis vi skal gi litt mer enn det spiselige innholdet kjøper vi gjerne nye glass fra AhTable eller en liten stålboks. Se her.



Gjenbruk: Hva med å gi bort en gjenbrukt julegave? Gjenbruk er inn i tiden og blitt en hot trend blant både unge og voksne. En gjenbrukt julegave er derfor helt innafor. Sjekk ut din nærmeste bruktbutikk, Fretex eller let på Finn på nettet. Er du heldig kan du finne gjenbrukte skatter som er helt ubrukte eller kun brukt få ganger. Kanskje du finner noen solide treleker til et barnebarn eller en nevø, et merkeplagg eller en designvekse eller kanskje en fin kaffekopp? Er dette nytt for deg vil du garantert bli positiv overrasket over hvor mye bra brukt som finnes.



Terskelen for å gi bort brukte julegaver kan oppleves noe høy, spesielt hvis du bestemmer deg for å gi gjenbrukte julegaver til personer som i utgangspunktet ikke er så kjent med dette. Selv er dette noe vi øver oss på, både når det gjelder bursdagsgaver, barselgaver og julegaver. Vi håper flere av dere vil kaste dere på gjenbruksbølgen.



Opplevelser og kurs: Mange opplever at julegaver kan bli overflødig hvis man gir gaver til de som"har alt". Hva med å gi bort opplevelser eller kurs? Det kan for eksempel være gavekort på en konsert eller en teaterforestilling, en middag på restaurant eller en kafé, ølsmaking, en behandling på massasje eller hudpleie, eller kanskje et kurs i havkajakk, fermentering eller baking, et strikkekurs, kurs i å lage egen grønnsakshage... ja, her er mulighetene mange. Med andre ord en god mulighet for å gi videre en gave som kan skape gode minner, både for deg og mottakeren.



Gi til en organisasjon: Kanskje du velger å bruke pengesummen du skulle brukt på julegaver til en organisasjon? Mange organisasjoner sender et kort eller informasjon tilbake, der du får vite hva pengene har gått til. Eksempler på organisasjoner kan være Kirkens Bymisjon, Kirkens Nødhjelp, SOS-barnebyer, UNICEF, Røde Kors, Leger uten grenser eller Fremtiden i Våre Hender.



Miljøvennlige butikker: Dersom du velger å kjøpe nye julegaver er oppfordringen helt klart å velge små, grønne butikker med høyt fokus på økologi, bærekraft og rettferdig handel. Det å støtte små nisjebutikker med et grønt fokus blir en motpol mot kjøpesentere og de store butikkjedene. Vi håper selvfølgelig nettbutikken vår kan være et godt alternativ for deg som vil kjøpe miljøvennlige julegaver, og nedenfor finner du konkrete tips til deg som har etterspurt dette.



Selv bruker vi nettbutikken aktivt i julen, der venner og familie får miljøvennlige julegaver, år etter år. Det er utrolig gøy å kunne påvirke, et lite skritt av gangen, også hos sine nærmeste. Kanskje julegaven din trigger nysgjerrighet og får i gang samtaler om miljø, klima og plastforbruk rundt bordet? Eller kanskje du introduserer et nytt produkt for dem som du selv digger å bruke?



Gaveinnpakkning: Gjør gaven din enda mer miljøvennlig ved å bruke gjenbrukt gavepapir, gavebånd og pynt. Et lite tips er nemlig å spare på gavepapir du får på julaften eller i bursdager. På den måten har du alltid gjenbrukt gavepapir tilgjengelig. Du kan også bruke avispapir eller gamle stoffstykker du har liggende. Unngå glitter og gavepapir med trykk, og velg resirkulert kraftpapir eller hyssing i naturmaterialer. Klipp ut gavelapper av pappesker eller gamle kort. Pynt pakken med kongler, en liten kvist eller en liten juletrepynt fra gjenbruken.



MILJØVENNLIGE JULEGAVETIPS:

Til "de som har alt": Spiselige gaver som honning, te, sjokoalde, forbruksvarer som bakepapir, muffinsformer, såper fra Grims Have, fryseposer i mais, vaskemiddel, rengjøringsmidler. Eller du kan gi dem et gavekort hos BeeOrganic, så kan de velge noe selv.


Til besteforeldre: Spiselige julegaver som honning, te og sjokoalde, lys, produkter til soverommet som dyner, puter og overmadrass i økologisk ull, bomull eller plantedun.


Til mannen, broren, faren, onkelen eller kompisen: termokopp, reisebestikk, stålkopp, produkter til barbering som barberhøvel i stål, barberkost og barbersåpe. Vi har også egne gavesett som passer godt til en julegave. Gavesettene finner du her. Vi har også deodorant, drikkeflaske, shampo og såpe, matboks i stål, som alle er flotte gaver.


Til kona, søstra, moren, tanten eller venninnen: termokopp, drikkeflaske, reisebestikk, hudpleieprodukter, ulike produkter som shampo, hårkur og hårbørste, økologiske og naturlige produkter innen kroppspleie, tøybind, gjenbrukbare bomullspads og lys


Til ungdommen: Drikkeflaske i stål fra sugerør i glass eller stål, kokosnøttskåler til smoothiebowls og frokostblandingen, matbokser, produkter til hår og hårpleie, økologisk hudpleie som ansiktsoljer, hudkremer og gjenbrukebare bomullspads. Gavekort i nettbutikken er en superfin julegave, da de kan velge ut gaven selv.


Til de minste barna: Lek- og hobbyprodukter i økologiske og naturlige materialer uten skadelig kjemi, drikkeflasker i stål og isolerte drikkeflasker som du også kan bruke til kakao og varm saft på tur, matboks, turbestikk, isolert matboks til grøt og middagsrester.


Til babyen: I nettbutikken finner du produkter til de minste barna som tåteflasker, dyner, kluter og badehånkle, biteleker, badeleker, matter i naturgummi til badekaret, leker, smokker, kosekluter og mye mer som kan passe godt til en liten baby eller en mamma eller pappa.


Til den som liker seg på kjøkkenet: kjøkkenredskaper, bolletrekk, bivoksark, produkter til baking som komposterbart bakepapir og muffinsformer, Stasher Bags, stålbokser fra Beeorganic, brødform i glass.


Til den som liker seg på tur: Tradisjonell termos med kopp, termokopp, stålkopp, turbestikk, isolert matboks, Stasher Bags til diverse oppbevaring som telefon, ledninger eller mat. sjampo i fast form til engangsbruk og tannkremtabletter til engangsbruk.


Til den som vil sove godt og mykt: Produkter til soverommet som dyner, puter og overmadrasser i økologisk ull, bomull eller plantedun.


Til den miljøbevisste: handlenett, termokopp, bomullsposer, tannprodukter uten plast, plastfri deodorant, bivokspapir, DIY-produkter, såpe og shampo i fast form.


Til veganeren: Sjekk ut samlingen av veganske produkter HER, som veganske voksark, veganske sandaler, plantebaserte lys, vegansk hudpleie, veganske rengjøringsmidler, dyne og pute av plantedun.



Vi ønsker dere en grønn og skjønn julehandel uten stress.


Julehilsen fra gjengen i BeeOrganic


0 comments
bottom of page