Search

Strandryddedagen 2019

Et plastfritt hverdagstips fra oss? Plukk #5forhvalen. Rydd søppel. Hver dag. Så ofte du kan. Har du først tatt søppelbrillene på er det vanskelig å ta dem av, men det er jo et stort pluss for miljøet.


Strandryddeuka er Norges største kollektive dugnad, i følge Hold Norge Rent. De meddeler at flere titusen frivillige rydder både streder, øyer, holmer, bekker, elver og innsjøer over hele Norge. Til og med havbunnen får en skikkelig opprydning denne uken. Det er helt fantastisk å tenke på.


Selv deltok vi på Sørlandets Søppelfestival på Flekkerøy, like utenfor Kristiansand. Festivalen ble dradd i gang av gjengen bak Geitodden og Flekkerøy Padleklubb, som også hadde med seg Flekkerøy Vel, Søgne dykkerklubb, Mandal dykkerklubb og Kystgrunneierlaget Sør.Funnene sjokkerte, for etter kun tre dykk var hele 58 fiskeredskaper tatt opp fra havdypet. Dykkere fra Søgne og Mandal gjorde en fabelaktig innsats under vann.Gjengen over vann gjorde en vel så viktig jobb. Små og store søppelplukkere ble kjørt ut med småbåter til bukter og holmer. Her ble det også funnet store mengder søppel, som blant annet plastdunker, isopor, tau, plastflasker, garnrester, plastposer med mer.Selv var vi på plass med et lite utvalg fra nettbutikken vår. Etterhvert som søpla veltet innover bryggekanten ble de plastfrie og miljøvennlige produktene fra nettbutikken en stor kontrast. For oss var det viktig å vise at det finnes gode alternativer til plasten man ofte finner igjen som søppel i naturen. Enkle eksempler er bivokspapir og bomullsposer som erstatning for plastposer, tannbørster av bambus fremfor tannbørster av plast, nedbrytbare fryseposer av mais og plastfrie sugerør. Plastflaskene som man ofte finner drivende kan fint erstattes med drikkeflasker i stål.Strandryddedagen er kommet for å bli, og vi heier virkelig på dugnadsånden og engasjementet for et rent hav og en ren kystlinje. Det beste av alt er å se engasjementet til barn og ungdom, som velger å bruke lørdagen sin på å plukke søppel. Det gir oss håp for fremtiden og en tro på at økt bevisstgjøring rundt forsøpling skaper mindre søppel på avveie og varige, gode holdninger.Takk for oss, vi kommer gjerne igjen!0 comments