top of page
Search

PLASTICFREEJULY: Hvordan erstatte plast på kjøkkenet?

I forrige uke skrev vi om badet og hvordan det raskt fylles opp av unødvendig plast. Denne uken fokuserer vi på kjøkkenet, som kanskje slår badet når det kommer til bruk av plast?


Når man begynner å se på eget plastforbruk er det ofte naturlig å begynne på kjøkkenet. Her forbruker vi plast på ulike måter, blant annet til matlaging, oppbevaring av mat, kjøkkenredskaper, plastposer og rengjøringsartikler som oppvaskbørste og oppvaskmiddel. I tillegg får vi med oss store mengder plast fra butikken fra både grønnsaker, frukt og andre matprodukter.



Vi opplever ofte vi står i et dilemma, da matvarene vi gjerne ønsker å kjøpe er pakket inn i store mengder plast, spesielt med tanke på de økologiske produktene innen frukt og grønt. Vi opplever også at nedpriset mat kan være pakket inn i et ekstra lag med plast fra butikkens side. Skal vi da velge bort plasten fremfor å redde mat, som også er et viktig miljøaspekt? Regnestykket for et bedre miljø kan ofte virke komplisert og vanskelig. Vi prøver så godt vi kan å velge i tråd med det vi mener er mest miljøvennlig og passer på å resirkulere den plasten vi får med oss fra butikken.



Med andre ord er kjøkkenet en arena med stort potensialet for flere justeringer, som vil kunne redusere plastavfallet vårt, men også redusere risikoen for at plast setter avtrykk i mat og videre i kroppen. Ja, for det er jo også et aspekt ved plastproblematikken… vår egen helse! Nedenfor gir vi deg noen av våre beste tips for hvordan du kan erstatte plast og engangsprodukter på kjøkkenet.



Tips 1: Begynn å se på hva du oppbevarer maten din i. Ofte bruker vi mye plast til dette formålet, samt engangsprodukter som matpapir, plastfolie og plastposer. Let i bestemors gamle kjeller eller på loppis etter Norgesglass. Disse er supre til oppbevaring av mat. Spar også på glass du får etter å ha brukt pastasauser, syltetøy, babymat etc. Vi er også flittig brukere av stålboksene fra Onyx Containers, som vi selger i nettbutikken. Stålboksene er helt tette og lekkasjefri, og de er enkle å stable i høyden i kjøleskapet og fryseren. Ingvild bruker de største stålboksene til å fryse ned bakevarer som rundstykker og boller. Enkelt og praktisk, og du kan ta opp akkurat ønsket mengde.



Tips 2: Bruker du matpapir, plastfolie eller plastposer anbefaler vi deg å teste ut bivokspapir. Dette er et tynt bomullsstoff som er tilsatt jojobaolje, treharpiks og bivoks. Bivokspapir kan brukes rundt brødskivene, til oppkuttet frukt og grønt, de kan brettes som små konvolutter og fylles med nøtter og snacks eller til å dekke bakeboller, skåler eller ost med. Vi har skrevet et eget blogginnlegg om alt du trenger å vite om bivoksark, sjekk det ut her om du er nysgjerrig. Rebecca bruker ofte bivoksark til barnas skolematpakker, og liker dette plastfrie alternativet gode!


Tips 3: Dersom du syntes det er vanskelig å kvitte deg helt med den tynne plastposen har vi et godt råd, gå heller over til fryseposene fra Maistic. Fryseposene fra Maistic er laget av 100% maisfiber og vil derfor brytes ned i naturen etter bruk. Selv bruker vi gjerne fryseposene til nedfrysing av bær, frukt og grønt eller bakevarer. Posene får du også som avfallsposer, som er en genial erstatter av den tradisjonelle handleposen i plast. Selv om posene er økologiske, nedbrytbare og et godt miljøvennlig alternativ til vanlige plastposer, fryseposer og søppelposer, vil vi likevel oppfordre deg til å holde bruken til det mest nødvendige, og heller velge gjenbrukbare bomullsposer og bivoksark når dette er mulig.



Tips 4: Bruk rengjøringsprodukter i tre, som oppvaskbørste og flaskebørste. Du kan bruke en oppvasksåpe i fast form fra Grims Have, om du ønsker et zero waste alternativ, eller oppvasksåper basert på plantebaserte, naturlige og økologiske ingredienser. Skrubber og kluter inneholder ofte mikroplast, så vær obs på produktbeskrivelen hvis du handler kjøkkenkluter og lignende i dagligvaren. I nettbutikken vår finner du trygge produkter innen rengjøring på kjøkkenet, som verken skader deg eller miljøet. Du finner dem her.



Tips 5: Ta med deg handlenett, nettingnett og økologisk bomullsposer når du handler. På den måten kan du lettere redusere mengden plast du har med deg hjem. Kanskje du kan begynne å bruke bomullsposene til frukt, grønt, bakevarer, nøtter eller smågodt i løsvekt? Renate er flittig bruker av nettene og liker også bruke dem til oppbevaring av barnas uteklær mellom hjem og barnehage, samt på ferie, stranda og til sortering av klær i feriebaggen.


Mange spør hva vi bruker som avfallspose når handleposene av plast ikke lenger er med hjem, jo, da bruker vi plastfrie avfallsposer som du finner her.



Tips 6: De fleste av oss har hatt eller har kjøkkenredskaper av plast, men disse kan enkelt erstattes av redskaper laget av materialer som stål, tre og bambus.


Tips 7: Bruker du isbitformer av plastposer kan du erstatte engangsposene med en isbitform i stål, som vil vare så og si evig. Isbitformen består kun av to deler og er svært enkel i bruk.



Tips 8: Hvis du har ispinneformer i plast, kan du skaffe deg ispinneformer i stål neste gang du skal fornye isformene dine. Hjemmelagd iskrem er noe av det beste vi får og det føles ekstra bra når den produseres uten plastemballasje.



Husk å bruk opp, gi bort eller finne nye bruksområder til gjenstandene i plast før bytter ut og kjøper nye produkter. Kanskje du kan bruke en plastboks til skruer i boden?


Dersom du har andre gode tips og erfaringer, vil vi gjerne høre fra deg i kommentarfeltet nedenfor. Lykke til med plasticfreejuly "uke to", og stegene mot et kjøkken med mindre plast!


High five fra BeeOrganic-jentene!


0 comments
bottom of page