Search

Plast og silikon - to sider av samme sak?

Stasher bags har på kort tid blitt en favoritt hos BeeOrganic, men er plast og silikon to sider av samme sak og hvorfor er silikon bedre enn plast?
Er du som oss har du en gang i tiden kjøpt et engangsprodukt. Det kan for eksempel ha vært engangskopper eller krus til en barnebursdag eller tynne plastbokser til bærplukking eller rørte jordbær. Slike engangsprodukter er utvilsomt praktiske, men kun laget for enkelhetens skyld. De er uten tvil uheldige for både kroppen vår og miljøet.


Stasher henviser til undersøkelser gjort i USA, som viser at amerikanere bruker hele 100 millioner plastposer per år, men at kun 1% gjenvinnes. Heldigvis står det bedre til i Norge, men det sier noe om at plasten er i "fri flyt" i store deler av verden. Gründeren og teamet bak Stasher bags ville gjøre noe med problemet og eliminere behovet for engangsprodukter av plast over hele verden.


Dette er bakgrunnen til at Stasher Bags silikonposer ble utviklet som verdens første og eneste plastfrie oppbevaringspose laget av ren platina, også kalt matkvalitets silikon. Silikonposene består kun av sand og karbon, noe som gjør produktet unikt.

Hva er fordelene med silikon?


Først og fremst er det viktig å påpeke at silikon er laget av sand. En rik naturressurs, i den forstand at vi har store mengder og områder med sand på jorda. Silikon er også et motstandsdyktig materiale når det kommer til skader og nedbrytning i møte med ekstreme temperaturer kontra plast som vil kunne sprekke eller smelte til en plastklump. Silikonposene derimot tåler både varmen i en mikrobølgeovn, kokende vann og svært lav frysetemperatur.


Silikon er også giftfri og luktfri, og inneholder ikke petroliumsbaserte kjemikalier, BPA, BPS, latex, bly, ftalater eller fyllstoffer. Dette gjør silikonposene helt trygge i kontakt med mat og vann.


Silikon vil kunne brytes ned etter mange år gjennom å hardne, sprekke eller "tørke" ut, men over svært lang tid. En ødelagt og utslitt Stasher kan derfor brennes i ovnen og asken brukes videre til kompost. Silikon kan også gjenvinnes ved utvalgte gjenvinningsstasjoner. Det kan derfor ikke regnes for å være et skadelig- og/eller et farlig avfall. Sjekk likevel din nærmeste gjenvinningsstasjon for mer informasjon, eller bruk ovnen der hjemme.

Silikon og matsilikon, hva er det egentlig?


Matsilikon er en giftfri type silikon fordi den ikke inneholder kjemiske fyllstoffer eller biprodukter, noe som gjør silikonposene fra Stasher bags helt trygge å bruke i kontakt med mat, også ved høy temperatur. Ved bruk av silikonposene til Stasher kan du derfor være helt trygg på at helseskadelige stoffer ikke vil overføres til maten eller kroppen, i motsetning til plast.


Silisium er det naturlige, kjemiske elementet som utgjør silikon, en metalloid. Dette betyr at det har egenskaper både fra metaller og ikke-metaller. Det er derfor det nest mest tallrike elementet i jordskorpen etter oksygen.


Silikonmolekylet består av silisium og oksygen, og på grunn av sin elastiske, uporøse overflate blir silikon i matkvalitet noen ganger referert til som "mykt glass". Glasskrukker og glassbeholdere er upraktiske å bære med seg, både fordi de kan knuse og fordi de er tunge i vekt. Oppbevaringsposene fra Stasher blir derfor et godt, lett alternativ i denne sammenheng.

Er silikon plast?


Nei. De fleste sier faktisk at silikon er nærmere gummifamilien enn plast. Silikon i matkvalitet er fri for BPA, BPS og ftalater, mens plast inneholder både BPA, BPS, PVC og ftalater. Dette er såkalte harde kjemikalier og giftstoffer som kan påvirke både kropp, natur og hav i negativ retning.Er silikon bedre enn plast?


Etter å ha lest dette blogginnlegget er du kanskje enig i at svaret er ja? Silikon er absolutt bedre enn plast, både for kropp, helse og miljø. Silikonposene fra Stasher kan regnes som et miljøvennlig og bærekraftig alternativ til plastposene.


Når det er sagt vil ikke silikonproduktene til Stasher bags løse plastproblematikken 100%, MEN den vil kunne bidra til å redusere bruken av plastposer og plastbokser betraktelig. Ja, plast til mat og matlaging generelt. Ved bruk av en oppbevaringspose i silikon vil vi kunne hindre at helseskadelige kjemikalier kommer inn i kroppene våre gjennom maten og vannet vi drikker, samt naturen rundt oss. Et enkelt, lite bytte som kan få store ringvirkninger i positiv retning.

Nysgjerrig på de plastfrie og miljøvennlige oppbevaringsposen i silikon fra Stasher bags? Du får dem hos BeeOrganic. Klikk deg direkte inn i nettbutikken her for å se hele utvalget av Stasher.


NB: Vi har tatt utgangspunkt i Stasher Bags sitt blogginnlegg der de belyser forskjellen mellom plast og silikon. I dette blogginnlegget snakker vi derfor kun om silikonet du finner i deres produkter, og ikke andre silikonprodukter som finnes på markedet. Det er verdt å merke seg at ulike typer silikon kan inneholder fyllstoffer i form av plast og derfor ikke kan regnes som ren silikon.

0 comments